silicone mallen

3Dplanner | Fused deposition modeling of FDM
3Dplanner | StereoLithography Apparatus of SLA

 

Gebruik van 3D-Printen in het vervaardigen van Siliconen Mallen

In het moderne tijdperk van productontwerp en -fabricage is 3D-printing uitgegroeid tot een onmisbaar gereedschap voor innovatie en efficiëntie. Het gebruik van 3D-printing in combinatie met het vervaardigen van silicone mallen vertegenwoordigt een baanbrekende benadering die de grenzen van creativiteit en productie verlegt.

 

Wat zijn Silicone mallen?

Silicone mallen zijn flexibele, herbruikbare mallen die worden gebruikt om complexe vormen en details te repliceren. Ze worden vaak gebruikt in productieprocessen zoals het gieten van kunststoffen, beton, gips, kaarsen, zeep en zelfs chocolade. Het gebruik van silicone mallen biedt tal van voordelen, waaronder precisie, duurzaamheid en reproduceerbaarheid.

 

Integratie van 3D-Printen & silicone mallen

 

Flexibiliteit in Ontwerp: Een van de meest opvallende voordelen van 3D-printing is de ongeëvenaarde flexibiliteit in ontwerp. We kunnen met precisie en vrijheid complexe vormen creëren die voorheen onmogelijk te realiseren waren. Dit niveau van ontwerp vrijheid vertaalt zich naadloos naar de silicone mallen, waardoor producten met uitzonderlijke details en structuren kunnen worden gereproduceerd.

 

Snelle Prototyping: Traditionele methoden voor het maken van mallen kunnen tijdrovend zijn en vaak beperkt in hun vermogen om snel iteraties mogelijk te maken. Met 3D-printen kunnen we snel prototypes produceren en deze direct in de mallen fabricage integreren. Dit verkort de ontwikkelingstijd aanzienlijk en stelt teams in staat om efficiënter te werken.

 

Complexiteit zonder Compromis: Silicone mallen gemaakt met 3D-geprinte onderdelen behouden alle complexiteit van het oorspronkelijke ontwerp zonder compromissen te sluiten. Zelfs de meest gedetailleerde structuren en delicate kenmerken kunnen nauwkeurig worden gereproduceerd, waardoor we een ongekende mate van artistieke expressie en functionaliteit krijgen.

 

Kostenbesparing op Maat: Terwijl traditionele fabricagemethoden vaak gepaard gaan met hoge kosten voor gereedschappen en arbeid, biedt 3D-printing een kosteneffectief alternatief. Met 3D-geprinte onderdelen kunnen we besparen op materiaalverspilling en productietijd, wat resulteert in een aanzienlijke verlaging van de productiekosten.

 

Proces van mallen maken met 3D-geprinte onderdelen

 

Digitaal Ontwerp: Het proces begint met het digitale ontwerp van het gewenste onderdeel of product. Met geavanceerde CAD-software kunnen we de vorm, grootte en details van het product met ongekende precisie vastleggen.

 

3D-Printen van oermal: Het digitale ontwerp wordt vervolgens vertaald naar een 3D-printbaar bestand dat geschikt is voor de gekozen 3D-printtechnologie. Oermallen worden laag voor laag opgebouwd met hoogwaardige materialen, waarbij de complexiteit van het ontwerp nauwkeurig wordt gereproduceerd.

 

Vervaardiging van Silicone mallen: De 3D-geprinte oermallen dienen als basis voor het maken van de silicone mallen. Vloeibare siliconenrubber wordt zorgvuldig over de oermal gegoten en laat ruimte voor nauwkeurige reproductie van het ontwerp.

 

Uitharding en Voltooiing: Na uitharding wordt de silicone mal voorzichtig verwijderd van de 3D-geprinte oermal, waardoor een perfecte replica van het originele ontwerp ontstaat. De silicone mal is klaar voor herhaald gebruik in productieprocessen.

 

Supports: In sommige gevallen is het noodzakelijk om een support structuur te 3d-printen die de silicone mal kan ondersteunen bij het gebruik.

 

Contacteer ons voor meer informatie en prijzen.

Bekijk gerust onze gerealiseerde projecten.